‘Door mijn visie op pijn toe te passen heb ik mijn pijnklachten onder controle en heb ik weer kwaliteit van leven’
Drie jaar geleden kreeg ik vreemde klachten. Spierpijnen, spiertrekkingen, krampen, brandende en koude voeten, nek- en hoofdpijnklachten en krachtverlies in armen en benen. Daarnaast had ik ook autonome klachten, zoals hartkloppingen en darmklachten. Ik ben in die periode naar verschillende specialisten geweest en zij stuurden me naar huis met ‘stress’. ‘Je hebt het te druk gehad, je moet het maar wat rustiger aan gaan doen’. Ze adviseerde mij om een SOLK-traject te gaan volgen. Dit is een behandeling voor mensen met somatische onverklaarbare lichamelijke klachten. Omdat ik voelde dat mijn lichaam niet in orde was en ik mij hier niet bij neer wilde leggen, heb ik me door laten sturen naar een specialist in Roermond. Deze neuroloog heeft ervaring met DVN (dunne vezel neuropathie).
Uiteindelijk kreeg ik na twee jaar de bevestiging in het Maastricht UMC+ ziekenhuis dat ik het bij het juiste eind had. Het klinkt misschien een beetje raar, maar ik was eigenlijk opgelucht dat er een diagnose gesteld werd en ik de bevestiging kreeg. Als je pijnklachten hebt en je weet niet wat de oorzaak is, maakt het je gek. Niemand gelooft je en de onzekerheid slaat toe. Je brein gaat met je aan de haal en je komt in een neerwaartse spiraal, waar je moeilijk uit komt. Je hebt pijn, je bent depressief, je gaat minder ondernemen en bewegen, waardoor je niet meer weet hoe het verder moet. Al deze factoren bij elkaar hebben invloed op je klachten. De symptomen werden bij mij steeds erger. Ze werden zo erg dat ik elke dag alleen maar op de bank of in bed lag.
Als ik terugkijk op deze periode voel ik me vreselijk, maar aan de andere kant heb ik er ook heel veel van geleerd. In mijn leven verliep eigenlijk altijd alles op rolletjes. Maar ineens was alles anders en zou ik al mijn materiële zaken willen inruilen voor een gezond lichaam. Als je gezond bent heb je heel veel wensen, maar als je ziek wordt wens je maar één ding en dat is; beter worden. Je beseft als je gezond bent eigenlijk niet hoe belangrijk en waardevol dit is.
Misschien is het raar dat ik dit zeg, maar ik ben nu gelukkiger dan vòòr mijn aandoening. Ik geniet meer van de kleine dingen en geef meer aandacht aan de dingen die echt belangrijk voor me zijn.
In de periode dat ik thuis zat heb ik een aantal boeken gelezen en me verdiept in het oplossen van pijn. Ik ben fysiotherapeut, maar de echte kennis van pijn had ik niet. Ik ben boeken gaan lezen over wetenschapper L. Moseley. Hij is een expert op het gebied van pijn en geeft lezingen over heel de wereld. Hierdoor heb ik inzichten gekregen over pijn, wat het precies inhoudt en wat dit met je lijf kan doen. Maar het belangrijkste is dat hij me inzicht heeft gegeven wat je juist niet moet doen.
Om jezelf te helpen moet je soms uit je comfortzone stappen en niet altijd de weg willen kiezen die volgens ‘specialisten’ goed voor je is. Er is simpelweg niet overal onderzoek naar gedaan en ieders lichaam is anders. Trek je eigen plan en ga op onderzoek uit. Ga experimenteren met bijvoorbeeld voeding, beweging, ademhaling, mindset, etc. Neem de regie zelf in handen. Onderneem actie, want anders zal er nooit iets veranderen.